ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

  • 29 Kasım 2021, 11:23
  • 449 görüntülenme
  • 5 dk tahmini okuma süresi

HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından Çanakkale'de düzenlenen Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın İl Eğitim Toplantısına sendikamız Kadın Komistesi Başkanı Cennet Can, Bursa Bölge Başkanı Mehmet Kop, Baştemsilcimiz Yusuf Bulut, Temsilcilerimiz ve üyelerimiz de katıldı. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı konuşmada, "Bugün bizim açımızdan tarihi bir gün. Bundan 5 yıl önce, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandum için buraya gelmiştik. O gün farklı gündemlerimiz vardı. O zamanki gündemimiz de kamuda ve taşeron şirketlerde kamu hizmeti yapan arkadaşlarımızın kadro talepleri vardı. Aradan 5 yıl geçti. O gün bize umut bağlayan bizimle birlikte yol yürüyüp HAK-İŞ’e güvenip, bizimle mücadele eden ve taşeron mücadelesini kadro ile sonuçlandırmak için bize destek veren arkadaşlarımızla bugün başka şeyler konuşuyoruz"dedi. 

Türk insanına ayrımcılık, şiddet, baskı ve benzeri bir kısım uygulamaların yakışmadığını ifade eden Arslan, “Hergün televizyonlarda abartılarak anlatılan şiddet görüntüleri, kaybettiğimiz kadınların görüntülerinin uzun uzun verilmesi içimizi yakıyor. Gelişmiş batı ülkelerinde bu görüntüler çok sınırlıdır ve kamuoyunu rencide edecek, rahatsız edecek görüntüler kesinlikle yasaktır. Maalesef burada da sorunu çözemiyoruz. Şiddetin, baskının, işyerlerindeki tacizin çözümü için çok ciddi kanuni düzenlemeler yapıldı. 6284 sayılı kanun ile Türkiye’nin son 20 yıl içerisinde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda çok önemli mesafeler kat ettik. Maalesef ölümler durmuyor. Demek ki sorun sadece kanuni düzenleme yapmak değil, bir zihniyet değişimi yapmaya ihtiyacımız var. Bizim değerlerimiz ve inancımız buna asla izin vermez” şeklinde konuştu.

Arslan, “ILO C190 nolu Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’’nin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması ve uygulanması konusunda da yoğun bir çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, “ILO sözleşmesi 2019’da kabul edildi, 2021’de yürürlüğe girdi. Bundan sonra işyerlerinde her türlü şiddetin, tacizin, mobbingin ve ayrımcılıkla ilgili uluslararası bir sözleşmemiz var. Türkiye henüz bu sözleşmeyi imzalamadı. Ama bu sözleşmenin imzalanması konusundaki ısrar ve talebimiz devam ediyor. Bu sözleşme imzalanana kadar HAK-İŞ olarak bu sözleşmenin hükümlerini toplu sözleşmelere dahil ederek işyerlerindeki şiddetin ve ayrımcılığın, tacizin önlenmesi için bir adım atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, Çanakkale’de düzenlenen programın verimli geçmesi temennisinde bulunarak “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde yaptığımız tüm çalışmalarda sendikal hayata özgün değerler katmaya devam ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik birçok faaliyetler gerçekleştirilirken, aynı zamanda çalışma hayatında sendikacı kadın liderler kazandırma hedefi içerisindeyiz. Kadınların sendikal hayatta aktif rol almasının yanında onların sendikal karar alma mekanizmalarına katılımlarının artması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Kadınlarımız iş hayatındaki başarılarının yanında Kurtuluş Savaşı’nda da kahramanca mücadele ederek adını tüm dünyaya duyurmuştur” diye konuştu.

HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, “Fıtratta farklılık haklarda eşitlik düsturuyla yola çıkan konfederasyonumuz, yaptığı her projeyle, ürettiği her kavramla ve açtığı ufukla Türkiye emek hareketinin öncüsüdür. Bugün, 750.000 üyemizin 200.000 i kadın. HAK-İŞ olarak, her alanda olduğu gibi sendikal mücadeleye de kadın elinin, emeğinin ve zarafetinin değmesini sağlamak için çalışıyoruz. Bu anlayışımızı sürekli güncelleyerek 21 sendikamızla birlikte, yeni hedeflere yürüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Örgütlenme, HAK-İŞ Hukuk Müşaviri Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu tarafından C190 Sözleşmesinin Çalışma Hayatındaki Yeri ve Önemi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. üyesi Nergis Dama tarafından “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” Ekseninde Çalışma Hayatında Kadın ve İş Barışı konularında sunum gerçekleştirildi.

Program, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a HAK-İŞ  tarafından Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine adına yapılan fidan bağışı sertifikasını takdim etti. 

HAK-İŞ Çanakkale İl Başkanımız Vedat Yılmaz, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a forma ve bir tablo hediye etti. 

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.