SENDİKAMIZ ADANA ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SENDİKAMIZ ADANA ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • 09 Ağustos 2021, 12:26
  • 1067 görüntülenme
  • 9 dk tahmini okuma süresi

Öz Finans İş Sendikası Adana Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun katıldığı 1. Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanlığına aday olan Atilla Çoğun, delegelerin tam desteğini alarak Adana Şube Başkanı olarak seçildi.

Programa Halkbank Adana Bölge Koordinatörü Mustafa Atlı, Halkbank Gaziantep Sanayi sitesi Müdürü Ali Yavnık, Halkbank Ceyhan Müdürü Haceli Gildiroğlu, Halkbank Mut Müdürü Mustafa Burak Aksoy, Ziraat Bankası Adana OSB Girişimci Şube Müdürü Engin Kızılok, Ziraat Bankası Çamlıyayla Müdürü Erhan Yağmur, Öz Orman-İş Adana Şube Başkanı Şahin Cerit, Öz Çelik-İş Adana Şube Başkanı Sedat Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Gürses, Fatih Taytaş, Oley-İş Doğu Akdeniz Bölge Başkanı Hanife Yıldırım, Enerji İş Doğu Akdeniz Bölge Başkanı Saim Akçalı, Öz Sağlık-İş Şube Başkanı Mesut Tekin Demirci, Öz Gıda-İş İl Temsilcisi Sinan Ünal, Sendikamız Genel Başkan Yardımcıları, Şube Başkanları ile üyelerimiz ve davetliler katıldı.

Program 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşının okunması ile başladı.

Halkbank Adana Bölge Koordinatörü Mustafa Atlı, Adana OSB Girişimci Şube Müdürü Engin Kızılok, Oley-İş Doğu Akdeniz Bölge Başkanı Hanife Yıldırım, selamlama konuşması yaptı.

Sendikamız Adana Şube Başkanı Atilla Çoğun, sorumluluk alanlarında 2 bin 638 üyelerinin bulunduğunu anlatarak, “2019'da sendikamızın şubeleşme planı çerçevesinde Adana’daki irtibat ofisimizi genel merkezimizin kararıyla faaliyete geçirdik. Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve KKTC illeri sınırları ile sorumluluk alanı belirlenmiş olan Şubemiz görev alanında toplamda, 5 bölge yöneticiliği, 211 şube ve 2 bin 638 üyemiz bulunmaktadır. İrtibat ofisimizin faaliyete geçmesinden sonra, pandemi sürecinin şartlarını da göz önüne alarak, faaliyet alanında bulunan işyerlerindeki çalışma arkadaşlarımızı ziyaret ederek, sürekli temas halinde olmaya çalıştık. İşyeri temsilcilerimiz ve sorumlularımızın yardımlarıyla çalışma arkadaşlarımıza hep yakın olmaya çalıştık. Zorlu pandemi sürecinin gizli kahramanları olarak üyelerimize, bu süreçteki üstün fedakârlıklarından ve ziyaretlerimiz sırasındaki nazik tavırlarından dolayı ayrıca şükranlarımı sunuyorum."

TÜRKİYENİN HER YERİNDE OLAN SENDİKAYIZ

En güçlü Sivil Toplum Örgütü olduğumuzu ifade etmiştim diyen Sendikamız Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, anlamını şöyle anlattı; “Türkiye'de 81 ilde 973 ilçede teşkilatı olan, temsilcisi olan, üyesi olan ülkemizdeki tek sendika biziz. 200 bin üyesi olan sendikalarımız var. Ancak benim söylediğim çok ayrı bir şey. Bizim olmadığımız belde yok. Her yerde varız. Ziraat ve Halk Bankasının olduğu her yerde bir şube sorumlumuz var. Böyle bir STK olmak güç veriyor.  42 bin üyemiz var bu iyi bir sayı ancak bankacılık sektörünün yüzde 15'i bize üye. Bizim dışımızda aynı sektörde 6 sendika daha var. Peki, Türkiye de sendikalaşma oranı nedir diye soracaksanız yüzde 10'u ancak yakaladık.”

SADECE ÜYE SAYISI İLE GÜÇLÜ OLUNMUYOR

Sadece üye sayısı ile güçlü sendika olunmadığını belirten Genel Başkanımız Eroğlu, “Güçlü sendika olmak tek başına üye ile olmuyor. İlk olarak Ziraat ve Halk Bankası gibi iki büyük bankasında örgütlenmiş olmakla bu bankalarımızın gücünü arkamıza alarak güç devşirdik. İkinci olarak 50 yıldır ülkemizde Hak ve Emek mücadelesi veren bağlı olduğumuz konfederasyon yönetimi ve onların ortaya koyduğu irade ve ilkeler bize güç veriyor. Üçüncü olarak Türkiye'nin eğitim seviyesi olarak içinde bulunduğunuz sektör Bankacılık işkolu özellikle Ziraat ve Halk Bankası buna tam bir örnek, Yüzde 95'i Üniversite mezunu ve bu 2 bankada 700'e yakın doktorasını yapmış arkadaşımız var. Herhangi bir yeni kurulmuş üniversiteye gidin 700 doktoru ve akademisyeni bulamazsınız. 2 bankamız üniversite mezunu olmasının ötesinde doktora sahibi çalışana sahip. Bu büyük bir nimet. Ancak bu nimete karşılık sorumluluğumuzda artıyor. Siz bulunduğunuz ortamlarda örnek olmak zorundasınız. Böyle bir sivil toplum örgütü bulmak büyük bir şanstır. Böyle bir şansın bir sorumluluğu vardır. Siz bulunduğunuz ortamlarda bankacı olarak o bölgenin eğitimli insanları olarak örnek olmak durumundasınız.”

HERKESİN BİR AHLAKI OLMALI

Sözlerine Peki bu sorumluluğumuz ne? Diye sorarak devam eden Genel Başkanımız Eroğlu, bunun cevabını ise şu şekilde verdi; “Her ülkenin bir kalkınmışlık seviyesi vardır. Okursunuz, eğitimli olursunuz, binalarınız olur, araçlarınız, fabrikalarınız olur, sokaklarınız ışıl ışıl olur, asfaltlarınızda bir tane delik olmaz, yem yeşil ormanlara sahip olursunuz bunların hepsi donanımdır. Birde yazılım lazımdır. Bizim yazılımımız bizim kültürümüz, ilkelerimiz, ahlakımız ama özellikle bunların hepsini bir arada tutan manevi yapımız. Biz buna ahlak diyelim. Batı buna etik diyor. Örneğin Hipokrat yeminini bütün tıp camiası ilke olarak kabul ediyor. Bu yemini kısaca hatırlatmam gerekirse, ‘Hastaya din, dil ve ırk ayrımı yapmadan tedavi edeceğim’ diyor. Bu benim ilkem diyor. Aslında O onun o dönemde getirdiği bir ahlak kuralı. Biz bankacılar işe girerken birçok taahhütname imzalıyoruz. Bankadan ayrılınsa bile elde edilen sırları 10 yıl boyunca saklanılacağı üzerine bir kâğıt imzalatılıyor. Çalışırken bir ahlakın olduğu gibi ayrıldığın zaman da bir ahlaka sahip olmalısın diyor banka ve bunu kağıt üstüne de döküyor. Hepimiz Müslümanız. Hz. Adem’den son peygamber Hz. Muhammed’e kadar gelen dinlerin hepsinin adı İslam. İslam’ı özetleyen bir ayeti kerime var, ‘Biz seni güzel ahlakı tamamlamak üzerine gönderdik.’ Tüm peygamberler ile birlikte son Peygamber’in de bizi götüreceği yerin güzel ahlak olması gerekiyor. Güzel ahlakı yok ama namaz kılıyor. Arsız, namussuz bir adam isen 5 vakitte 5 vakit daha eklesen ne olur. Müslümanım, iyiyim, bankacıyım ama ahlaksızım. Böyle bir şey olamaz, ilkelerine uymak zorundasınız. Günümüzde her dinin kendine has güzel ahlakını görebiliyoruz.”

ÖNCE AHLAK VE MANEVİYAT

"Diyarbakır kongremizde Hak kaynakları nedir diye konuşmuştum, en kutsalı Emek’tir. Sözleşme ile elde edilmiş gelirler. Budist bir çiftçinin çalışarak elde ettiği gelir helal mi? Evet alın teri ile yapmış helal, emek vererek elde ediyor. Yahudi de olsa helal. Batı’da olsa da helal. Önceden Rahmetli Erbakan Hoca’nın ‘Önce Ahlak ve Maneviyat’ diye bir söylemi vardı. Önceleri bunu çok garipsemiştim. Kalkınma ve ekonomi önemli iken maneviyat, ahlak nereden çıktı diye düşünüyordum. Ama zamanla gördüm ki bize lazım olan öncelikli olarak ahlak ve maneviyat. Donanım tamam ama yazılımda sıkıntı var. Trafikte yok, sokakta yok, ticarette yok. Ahlak her yerde lazım. Çalışırsanız bir ahlakı var, ayrılırsanız bir ahlakı var. Eski patronunuzu satmazsınız. Çalışırken de satmazsınız. Ahlak toplumun en önemli değeridir. Bankacılığın, sendikacılığın da ahlakı ve ilkeleri vardır. Biz bunlara uygun olarak büyük olmalıyız. Bizim için büyük sendika desinler ama aynı zamanda ‘Ahlaklı’ da desinler."

YÖNETİM, DENETİM VE DİSİPLİN KURULU BELİRLENDİ

Yönetim Kurulu; Atilla Çoğun, Hayrettin Bilgin, Selçuk Berktaş, Burhan Topçu, Nuray Tomak.

Denetleme Kurulu; Baki Püsküllü, Arif Erkan, Erkan Döne.

Disiplin Kurulu; Mehmet Demir, Selçuk Akçalıca, Cemalettin Yetim.