SENDİKAMIZ TRABZON ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SENDİKAMIZ TRABZON ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • 01 Ağustos 2021, 15:28
  • 1252 görüntülenme
  • 11 dk tahmini okuma süresi

Öz Finans İş Sendikası Trabzon Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu, gerçekleştirildi.

 

Sendikamız Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun katıldığı 1. Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanı Alper Özağcı, delegelerin tam desteğini alarak Trabzon Şube Başkanı olarak seçildi.

 

Programa Hak-İş il Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan, Ziraat Bankası Trabzon Bölge Başkanı Murat Alkan, Ziraat Bankası Rize Bölge Başkanı İbrahim Seyfioğlu, Halk Bankası Trabzon Bölge Koordinatörü Ömür Batur, Ziraat, Halk ve Ziraat Katılım Bankası Şube Müdürü ve Yöneticileri, Sendikamız Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şube Başkanları ile üyelerimiz ve davetliler katıldı.

 

Program 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşının okunması ile başladı.

 

Selamlama konuşması yapan Ziraat Bankası Trabzon Bölge Başkanı Murat Alkan, Sendikanın faaliyetlerini önemsediklerini söyleyerek "Sendika yönetimi bizlerin adına üst yönetim ile görüşmeler yapıyorlar ve emin olun bizim daha iyi şartlarda hizmet vermemiz için maddi ve manevi ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun için teşekkür ediyorum. Ayrıca bayan arkadaşlarımıza, evde, işte yoğun olarak çalışıp, sendikada çalışmayı sürdürüp fedakarlık yapanlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Genel Kurulun hayırlı olmasını diliyorum." dedi. 

 

Kürsüye çıkan Ziraat Bankası Rize Bölge Başkanı İbrahim Seyfioğlu ise, Çalışanları temsil eden en önemli Sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi hiç şüphesiz sendikaların olduğunu ifade ederek, "Bankacılık sektöründe kimse sendika üyesi olmazdı. Öz Finans İş Sendikasının kurulması ile çalışanlar sendikalı oldu ve bunun nimetlerini yer yer aldı. Emek verenlere teşekkür ediyor, yeni yönetime hayırlı olsun diyorum."diye konuştu.

 

Genel kurulun Trabzon bölgesi için hayırlı olmasını diliyorum diyen Halk Bankası Trabzon Bölge Koordinatörü Ömür Batur şunları söyledi; "Bankacılar olarak bizler bir çok ayni ve nakdi sermaye ile çalışıyoruz. Bunun içerisinde bizim için en önemli olan insan gücü. Çalışanlarımız bizim en önemli gücümüz. Teknoloji ön plana çıksa da hiçbir şey Çalışanlarımızın yerini almıyor. Öz Finans İş Kamu Bankaları ile sendikacılık alanını doldurdu. Trabzon bölgesinde çalışma yapan sendika üyelerine başarılar diliyorum."

 

Öz Finans İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı Alper Özağcı, Trabzon Şubesi sorumluluk alanı içerisinde Bin 617 üyeye hizmet verme gayreti içerisinde olduklarını söyleyerek, "2020'de sendikamızın şubeleşme planı çerçevesinde Trabzon’daki irtibat ofisimizi genel merkezimizin kararıyla faaliyete geçirdik. Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illeri sınırları ile sorumluluk alanı belirlenmiş olan Şubemiz görev alanında toplamda, 3 bölge yöneticiliği, 135 şube ve bin 617 üyemiz bulunmaktadır. İrtibat ofisimizin faaliyete geçmesinden sonra, pandemi sürecinin şartlarını da göz önüne alarak, faaliyet alanında bulunan işyerlerindeki çalışma arkadaşlarımızı ziyaret ederek, sürekli temas halinde olmaya çalıştık. İşyeri temsilcilerimiz ve sorumlularımızın yardımlarıyla çalışma arkadaşlarımıza hep yakın olmaya çalıştık. Zorlu pandemi sürecinin gizli kahramanları olarak üyelerimize, bu süreçteki üstün fedakarlıklarından ve ziyaretlerimiz sırasındaki nazik tavırlarından dolayı ayrıca şükranlarımı sunuyorum."

 

ÜYELERİMİZİN ZOR ZAMANLARINDA YANLARINDAYDIK

 

Üyelerimizin zor zamanlarında da yanlarında bulunmaya çalıştık diyen Özağcı,  "Herkesin malumu üzerine 2020 yılı Ağustos ayında Giresun Dereli ilçesinde sel felaketini yaşayan personel arkadaşlarımızın maddi ve manevi olarak yanlarında olmaya çalıştık. Bir diğeri, 2021 yılı Ocak ayında, Rize ili sınırları içerisinde evi yanan bir arkadaşımızın maddi ve manevi yanında olmaya çalıştık. Genel Merkezimizin yapmış olduğu bu yardımlar ile arkadaşlarımıza bir nebze de olsa moral vermeye çalıştık. Çok şükür ki bu iki olayda da herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmadı. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sözlerime son verirken Trabzon Şubemizin kurulmasında emeği geçen ve bugüne kadar yardımlarını esirgemeyen başta Genel Başkanımız Sayın Ahmet Eroğlu olmak üzere genel merkez yöneticilerimize, Şubemizin faaliyet bölgesinde bulunan başta bölge yöneticileri olmak üzere bankalarımız yöneticilerine, Genel Kurula katılan kıymetli üyelerimize, değerli basın mensuplarına teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım."diye konuştu.

 

PANDEMİ KRİZİ BİRAZ DAHA SÜRECEK

Genel Başkanımız Ahmet Eroğlu, Bütün Ekonomilerde iniş ve çıkışların yıllar boyunca yaşadığını anlatarak "2008 yılında yaşanan krizin nedeni finans sektöründe. O zamandan sonra da şuanda 2 yıldır yaşadığımız bir pandemi süreci var. Dünya'da her sektörü etkilediği gibi finans sektörünü de, üretimi de etkiledi. Bunun etkilerinin ne kadar süreceği ve ne zaman biteceğini tespit etmekte mümkün değil. Dünya ticareti daraldı. Bu daralmanın düzelmesi en az 2-3 yıl sürecektir. Hz. Yusuf'un, Firavunun gördüğü rüyayı tabir edişini hepimiz biliriz. O rüyanın tabirinde 7 yıl bolluk olacağı, 7 yıl kıtlık olacağı söylenir. Hz. Yusuf Hazine ve Maliye'yi yönetebileceğini söyleyerek Firavun'dan görev ister. Hz. Yusuf o göreve gelerek süreci iyi bir şekilde yönetir ve alınan tedbirlerle kıtlık dönemi sıkıntısız geçer. Bu olayın tarihi tam olarak bilinmese de her zaman ülke ekonomilerinde bir iniş ve çıkış oluyor. Tarihsel olarak ekonomileri incelediğimizde bir iniş bir çıkış olduğunu görürüz. Şuan Dünya'da bir daralma yaşanıyor. Bir kaç yıl sonra tekrar çıkışa geçecektir."

Kapitalizmin hayatımızı etkisi altına aldığına değinen Genel Başkanımız Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kapitalizmde öğrenilmiş çaresizlik var. Birde öğrenilmiş bir hayat sistemi var. Herkesin kendisine yüklenen bir fonksiyonu var. Hepimiz birer oyuncuyuz. Ama bir alanda oyuncu değiliz. Mesela ekonomide bizi ayırdılar. Tüketici davranışları diyorlar. Sanki tüketici ayrı bir varlıkmış gibi düşünüyoruz. Bir hane halkı var. Hane halkı dediğimiz aslında üretici, tüketici, sanayide çalışan, çiftçi, amir, memur kim varsa aslında tüketici. Kapitalizmde üretici, tüketici, hane halkı, sermayedar gibi isimler vermiş ama aslında hepimiz aynı geminin yolcusuyuz. Bu sistemdeki sıkıntı, birinin kazanması için bir başkasının kaybetmesi gerekir anlayışıdır. Başka türlü kapitalizmde kazanma şansınız yok. Eğer ben kazanacaksam onun kaybetmesi gerekiyor. Kapitalizmin temeli olan Makavelist anlayışa göre Kazanmak için her şey yapılabilir. 1 gram helal kaç milyon ton haramla eşdeğer. Bizim inancımızda 1 gram helalin karşılığına milyonlarca ton haram denk gelemez yoktur."

 

KENDİ EKONOMİK MODELİMİZİ ORTAYA KOYMALIYIZ

İslam aleminin kendine has bir ekonomik modelinin olmadığını anlatan Eroğlu, "Bir araştırma yapmıştım. Bu ülkede yaklaşık olarak 230 yerde iktisat fakültesi veya bu dersin içeriğinin okutuluyor. Bunların 20'sinin müfredatlarını aldım. Sonra Dünya'nın çeşitli üniversitelerinin müfredatlarını aldım. Şunu gördüm tüm müfredatlar aynı. Türkiye'de 60 bine yakın iktisat dersi alan öğrenciler Dünya'daki milyonlarla aldığı ders aynı. Yaklaşık olarak 1,5 Milyar İslam alemini de aynı eğitime tutuyor bu Kapitalist sistem. Katılım bankacılığını biz bulduk sanıyoruz. Almanlar ve İngilizler buldu. Kendi alternatifimizi de kendimiz üretemedik. Modelsizlik eksikliğimiz var. Problem, modelleme yapacakların olmaması. Kapitalizm'in en çok korktuğu şey bolluk. İnanan insan dahil herkesin dilinde pleseng olmuş. Ekonomi nedir diye sorduğunuzda cümlenin başı 'kıt kaynaklarla geniş insan ihtiyaçlarının karşılanması' Hani inandığınız Allah her şeye hakimdi. Hani her şeyi o yaratıyordu ve elindeki imkanlar müthişti ve sonsuz nimetlerin sahibiydi, akıllar ermezdi. Buna inanan Müslüman cümleye 'kıt kaynaklarla geniş insan ihtiyaçları' diye başlıyor. Karşınızdaki insanda İşgücü fazlaysa, işsizlik fazlaysa o zaman insanlarda daha az ücretle çalışmaya mahkûmdur, pazarlık edemezsiniz diyor. Kapitalizm bunu diyor. Çin’de bir insan aylık 10 Avroya çalışırken aynı insan Avrupa'da 2 bin 500 Avroya çalışıyor. oradaki insanda diğer yerdeki değil mi? Ama gerekçe hazır insan gücü fazla deniyor. Türkiye'de işsizlik yüksek. Toplu sözleşmede bu önünüze geliyor, çalışacak milyonlar var deniyor. İşte kapitalizm böyle bir şey. İnsani değerleri birinci plana almalıyız. Bizim Toplu sözleşme görüşmelerimiz çok güzel geçti. 4 toplantıda Cuma günü yapıldı. Her Cuma Nahl suresinden bahsedilir. Anne, Babaya ve yakın akrabaya iyilik edin der. Peki bir iyilik kaç para eder, bir garibin gönlünü almak ne işe yarar. Sendika olarak bir arkadaşınızın derdini çözmek, birisi ile ilgilenmek veya birisinin derdini çözmenin karşılığı kaç lira eder. Toplu sözleşmelerde eğer bir şeyler başarıyorsak ve bize Allah razı olsun deniyorsa bundan daha önemli bir kazanım olamaz. Bizim olmamız gereken yer burası. Görüştüğümüz heyete her görüşme öncesi 'Allah herkese iyiliği nasip etmez, iyiliği bile hak edenlere nasip ediyor." sizlerde buna ortak olun diye söze başladım. Sizlerde Üye arkadaşlarımızı ziyaret edin, selam verin."

 

MİLLİ SERVETİMİZ YANIYOR 

Son günlerde yaşanan Orman yangınlarına değinen Eroğlu, "Ormanlar milli servetimiz. Ormanlar yanarken ciğerimizde yanıyor. İnşallah en kısa sürede en az hasar ile atlatırız. Şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum."  

 

YÖNETİM, DENETİM VE DİSİPLİN KURULU BELİRLENDİ

Yönetim Kurulu; Alper Özağcı, Elif Ataman, Miraç Aydemir, Ali Osman Öztürk. Muharrem Seyyar

Denetleme Kurulu; Hatice Alkan Sevim, Sakine Akyıldız, Selçuk Ocak.

Disiplin Kurulu; Ahmet Pehlivan, Ufuk Yadigaroğlu, Abit Özcelep.