HAK-İŞ Konfederasyonu 50. Yıl etkinliklerimiz kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye Kadın Buluşmaları'nın altıncısı “Kayıtlı, Güvenli ve Güvenceli Şehirler” temasıyla İstanbul Avrupa'da, Sendikamız Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Anadolu Bölge Başkanı Dr. Mümin Evren ve Sendikamız İstanbul Avrupa Bölge Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi İnci Bulut Kesici'nin katılımıyla gerçekleşti.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın, başkanlığında gerçekleştirilen programa HAK-İŞ’e üye sendikalarımızın Genel Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul başta olmak üzere Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinden Şube başkan, başkan yardımcısı ve temsilciler, şube kadın komitesi başkanları ve misafirler katıldı.
“Bu Mücadeleyi Sizlerle Birlikte Yürüteceğiz”
Kadınların sendikal mücadelenin öznesi olması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bu mücadeleyi sizin adınıza başkaları yapsın beklentisiyle sonuç almak mümkün değil. Mücadelenin öznesi olmazsanız, esas mücadeleyi veren siz olmazsanız başarıya ulaşmada dezavantajlı durumda kalırsınız” ifadelerini kullandı.
Kadın temsilcilerin toplantılara katılımında yaşanan izin ve organizasyon sorunlarına da değinen Arslan, bu konuda şube başkanlarına ve işverenlerle yürütülecek müzakerelere önemli sorumluluk düştüğünü söyledi.
“Kadınlar Sorunun Değil, Çözümün Odağıdır”
Kadın meselesinin hâlâ “kadın ve sorunları” başlığı altında ele alınmasını eleştiren Arslan, HAK-İŞ’in bu anlayışı reddettiğini belirterek, “Kadın sorunun kaynağı değil; çözümün odağıdır” dedi.
HAK-İŞ Kadın Komitesi’nin yalnızca sembolik bir yapı olmadığını vurgulayan Arslan, bu yapının Türkiye kadın hareketinde öncü bir rol üstlenme iddiasıyla oluşturulduğunu ifade etti.
Kadınların Sendikal Örgütlük Oranı Düşük
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, istatistiklere de atıfta bulunarak, Türkiye’de genel sendikalaşma oranının yaklaşık yüzde 15 olduğunu, kadınlarda ise bu oranın yüzde 8,7 seviyesinde kaldığını söyledi. Arslan, “Kayıtlı çalışan her yüz kadından sadece sekiz buçuk kadarı sendikalı. Erkeklerde bu oran neredeyse iki katı” dedi.
Kadın istihdamının da dünya ortalamalarının altında seyrettiğini belirten Arslan, mevcut teşviklere rağmen kadınların çalışma hayatında yeterince yer alamadığını kaydetti.
“İş Yerinde Şiddet ve Taciz Bir İnsan Hakları İhlalidir”
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin HAK-İŞ’in temel önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Arslan, iş yerinde taciz ve şiddetin açık bir insan hakları ihlali olduğunu ifade etti.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı sözleşmesine dikkat çeken Arslan, “İş yerinde şiddet ve tacizle mücadele için C190 hayati bir reformdur. Türkiye’nin bu sözleşmeyi onaylamasını istiyoruz” dedi.
C190’ın henüz onaylanmamış olmasına rağmen toplu iş sözleşmesu hükümlerinin dahil edilmesi yönünde çağrıda bulunan Arslan, bu konuda sendikaların yeterince adım atmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
“Kadınlar Tacizi Paylaşamıyor, Bu En Büyük Sorunlardan Biri”
Kadınların yaşadıkları taciz ve şiddeti çoğu zaman sendikal yapılarla dahi paylaşamadığını belirten Arslan, bunun temelinde işyerlerinde güvensizlik ve baskı korkusunun yattığını söyledi. Bu nedenle üçüncü göz mekanizmaları ve güvenli başvuru yollarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Temsilde Adalette Delege Olmak Yetmez, Yönetimde Olmalısınız”
HAK-İŞ bünyesinde kadın temsilinde önemli ilerleme sağlandığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Arslan, “Delege olmak yetmiyor. Yönetimde olmanız gerekiyor” dedi. Arslan, kadınların sendikal yapılarda daha fazla yer almasının sadece mevzuatla değil, kadınların talepkâr ve mücadeleci olmasıyla mümkün olacağını vurguladı.
Aile, Kreş ve Çalışma Hayatı
Kadınların çalışma hayatında kalmasının önündeki en büyük engellerden birinin iş-aile uyumu olduğunu ifade eden Arslan, mevcut teşviklerin yetersizliğine dikkat çekti.
Kreş meselesinin çözülmeden kadın istihdamının güçlenemeyeceğini vurgulayan Arslan, “Kadınların çocuklarını güvenle emanet edebileceği bir sistem yoksa, çalışma hayatında kalmaları mümkün olmuyor” dedi.
“Kadınlara Ayrıcalık Değil, Eşit Hak İstiyoruz”
HAK-İŞ’in kadınlara yönelik yaklaşımının ayrıcalık değil eşitlik temelli olduğunu vurgulayan Arslan, “Kadınlar açısından çalışma hayatında yer almak önemli bir bedel, çocuk sahibi olmak bir bedel, evlenmek bir bedel, sendikalarda görev almak başka bir bedel gerektiriyor. Ülkenin bütün bedellerini kadınlar ödemek zorunda değil. Bizim mücadelemiz kadınlara eşit haklar içindir” ifadelerini kullandı.
“Kadınların Olduğu Yerde Düzen Vardır”
Kadınlara çağrıda bulunan Arslan, “Kadınların olduğu yerde düzen vardır, bereket vardır. Ellerinizi sendikal mücadeleye değdirin” diyerek, kadınların sendikal, sosyal ve siyasal hayatta daha güçlü yer almasının Türkiye’nin geleceği açısından hayati önem taşıdığını söyledi.
“Toplam Sendikalı Kadınların Yarısından Fazlası HAK-İŞ’li”
Arslan, HAK-İŞ’in kadın emeği konusunda lider bir konfederasyon olduğunu belirterek, “Toplam sendikalı kadınların yarıdan fazlası HAK-İŞ’li. Bu bize hem gurur hem de büyük bir sorumluluk yüklüyor” dedi.
Copyright 2019, Öz Finans-İş Sendikası, Tüm Hakları Saklıdır.