GENEL BAŞKANIMIZ SAYIN EROĞLU'NDAN İTO BAŞKANI SAYIN AVDAĞİÇ'E CEVAP

GENEL BAŞKANIMIZ SAYIN EROĞLU'NDAN İTO BAŞKANI SAYIN AVDAĞİÇ'E CEVAP

  • 15 Kasım 2023, 13:45
  • 12183 görüntülenme
  • 3 dk tahmini okuma süresi
Genel Başkanımız Sayın Ahmet Eroğlu'ndan İTO Başkanı Sayın Avdağiç'e cevap;
 
İTO Başkanı Sayın Avdagiç, yılbaşında asgari ücrete zam yapılırken 2024 yılı hedef enflasyonu baz alınmalı diyor.
 
İş adamaları ve yatırımcı doğal olarak basiretli davranıp kendi çıkarına göre talepte bulunacak elbette. Bundan daha doğal olanı da yok. Ancak çalışanlar 2024 yılı 1 Ocak tarihine geldiğinde, geçmiş dönem enflasyonu ve bunun getirdiği hayat pahalılığı, yapacağını yapmış, çalışanın eline geçen üç kuruşu yerle yeksan etmiş ve bırakınız asgari ücretliyi, bütün ücretli kesimi açlık sınırına çoktan çekmiş olacaktır. Yıl başında asgari ücret başta olmak üzere, bütün ücretlilerin ve özellikle de toplu iş sözleşmesi ile yılda bir kez ücret artışı alacak olan çalışanların ücretlerine yapılacak her kuruşluk artış, iliklerine kadar yaşadıkları son 12 ayın enflasyon ve fiyat artışlarını telafi etmek içindir. Refah payı eklenmeksizin verilecek enflasyon oranındaki artışın da telafi anlamına gelmeyeceği aşikardır. Son 12 ayda %65’ler seviyesinde enflasyona ve bunun üzerinde piyasadaki mal ve hizmetlerdeki artışa ve özellikle de konut kira fiyatlarında yaşanan ve enflasyon oranının katları şeklindeki korkunç artışa bakmadan, bunu telafi etmeden, 2024 yılı sonunda hedeflenen enflasyona göre artış talep etmek, en hafif tabiriyle kul hakkına girmektir.
 
Sebepleri ne olursa olsun, enflasyon ve hayat pahalılığı bütün milletimizi derinden etkileyen bir problem olarak karşımızda duruyorsa, bu problemle mücadele ederken her kesimin taşın altına elini koyması en adil olanı olsa gerek. Yoksa, her enflasyon artışında ya da ekonomideki her bozulmada günah keçisi olarak ücretli kesimi ya da çalışanı görmeye kalkmak ve bu yükün altında ezilmelerine göz yummak, ne dünyevi ne mahşeri adalete sığmaz.
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın Antalya’da siz değerli iş adamlarına dediği gibi lütfen sizler de taşın altına elinizi koymanın yollarını arayınız. Bu günkü asgari ücretin, artık genel ücrete dönüştüğünü ve her hangi bir ilimizde ortalama bir konut kirasını bile karşılamadığını görün.
 
 
İTO Başkanı Sayın Avdağiç'in Açıklaması: