SENDİKAMIZ VAN ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SENDİKAMIZ VAN ŞUBESİ 1. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • 15 Ağustos 2021, 11:59
  • 1678 görüntülenme
  • 7 dk tahmini okuma süresi

Öz Finans İş Sendikası Van Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu'nun katıldığı 1. Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanlığına aday olan İlyas Alparslan, delegelerin tam desteğini alarak Van Şube Başkanı olarak seçildi.

Programa Ziraat Bankası Lice Şube Müdürü Mehmet Sait Malgaç, Halk Bankası Kazımkarabekir Şube Müdürü Tahir Şimşek, Ziraat Bankası Başkale Şube Müdürü Engin Yağcı, Hak-İş İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, Hizmet-İş Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, Öz Büro İş Sendikası Van Şube Başkanı Murat Otacı, Öz Sağlık İş Sendikası Van Şube Başkanı Gökhan Öznur, Sendikamız Genel Başkan Yardımcıları, Şube Başkanları ile üyelerimiz ve davetliler katıldı.

Program 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşının okunması ile başladı.

Hak-İş İl Başkanı Abdullah Efeoğlu, Ziraat Bankası Lice Şube Müdürü Mehmet Sait Malgaç, Halk Bankası Kazımkarabekir Şube Müdürü Tahir Şimşek selamlama konuşması gerçekleştirdi.

Sendikamız Van Şube Başkanı İlyas Alparslan yaptığı konuşmada, "2013 yılında başladığımız yürüyüş bugün 42 bin üyesi ile emekçi okyanusuna dönüşmüştür. Genel Başkanımız Sayın Ahmet Eroğlu'na ve kurucularımıza teşekkür ediyorum. Van İrtibat ofisimiz 2020 yılı Şubat ayında faaliyetine başlamıştır. Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır ve ilçelerini kapsayarak yaklaşık olarak bin üyemize hizmet vermektedir. Bugüne kadar üyelerimizin yanında yer aldık, aynı duygularla devam edeceğiz" dedi.

FEDAKAR BİR ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK

Sendikamız Genel Başkanı Ahmet Eroğlu konuşmasına Kastamonu ve civar illerde yaşanan sel felaketi ile ilgili başlayarak, "Kastamonu ve civar illerde meydana gelen sel felaketinde vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Ziraat Bankası çalışanlarından Ertuğrul  Sevik kardeşimizi kaybettik. Kahraman Ertuğrul kardeşimiz, Para Grup aracında iken selin ortasında kalan ailenin önce 3 yaşındaki çocuğunu kurtardı ardından ise ailenin diğer fertlerine yardım etmek isterken hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin, ailesine başsağlığı diliyorum."

 

İSLAM ALEMİ İÇİN YENİ BİR BANKACILIK SİSTEMİ BULMALIYIZ

İktisat eğitiminin Dünya genelinde Kapitalizme hizmet ettiğini söyleyen ve Müslüman aleminin yeni bir bankacılık sistemi bulması gerektiğini ifade eden Genel Başkanımız Eroğlu içinde bulunulan durumu şöyle anlattı: "Türkiye'de her yıl 60 bini kişi Üniversiteler de İktisat okuyor. Her yıl 15 bin mezun veriyor. Dünya'da bulunan tüm üniversitelerin iktisat bölümlerinde okutulan kitaplarını incelediğimizde hepsinin aynı müfredatla eğitim gördüklerini görürüz. İktisatta başlayan birisine ilk öğretilen 'Kıt kayaklarla çok geniş insan ihtiyaçlarını gidermektir' oluyor. Bunu da Allah her şeye kadirdir diyen bir Müslümana söyletiyorlar. Bu Dünya'nın nimetleri nasıl 8,5 Milyar insanı beslediği gibi 18,5 Milyar insanı da çok rahatlıkla besler. Ama Kapitalizmin hocaları size 'Hayır kaynaklar kıt' diyerek bu kadar insanın fazla olduğuna vurgu yapıyorlar. Ekonominin temelinde ilk öğrendiğiniz madde budur. Madde 2 ise 'İnan insanın kurdudur' Yani birinizin kazanmasının tek yolu diğerinin kaybetmesidir. İşçi kazanacaksa işveren kaybedecektir diyor, birbirlerine düşman ediyor. Bu ekonomik sistem içerisinde, faiz sistemi içerisinde 1,2 Milyar Müslüman'ın bulduğu tek alternatif 'Katılım bankacılığı' oldu. Ama bunu bile batı buldu ve kendi küresel bankacılık sistemine entegre ederek küresel kapitalizme hizmet eder hale getirdi. Alternatif çalışmalar yapan genç nesillere ihtiyaç var.”

 

FAİZ MERKEZ BANKASI İLE BAŞLIYOR

'Merkez bankası bağımsız olmalıdır' söyleminin Kapitalizm ve batı eli ile işlendiğini belirten Genel Başkanımız Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan diyor ki 'Faizi kaldırın, Faiz oranlarını indirin.' Yatırımcı için faizlerin düşmesi gerekiyor. Bu ülkede ekonomistler düşünmeli ki Bu ülkedeki faiz sisteminin ilk başladığı nokta Merkez bankasıdır. Merkez bankanız 1971 yılında para basma yetkisini meclisten almıştır. Banknotları Merkez bankası basar, nakit paraları darphane ve hazine basar. Parayı basan Merkez bankası zannetmeyin ki parayı hazineye, piyasaya, devlete veriyor. Merkez bankası bastığı parayı herkesin bildiği politika faizi üzerinden bankalara veriyor, piyasaya çıkartıyor. Bugün politika faizi 19. Merkez bankası yüzde 19 faiz ile bankalara para veriyor. Piyasaya gelişi yüzde 19 olunca bankalar faizi nasıl indirecek. Özellikle kapitalizm 'Merkez bankanız bağımsız olacak' söylemini bundan dolayı söylüyor. Kapitalizm diyor ki 'Senin hazineni borçlandırırım, bunu benim sistemimdeki, kontrolümdeki bir Merkez bankası ile yaparım. Biz böyle bir sistemde, İbni Haldun'un dediği gibi şartları, iklimi değiştirmediğimiz sürece kafamızı yormadığımız sürece kolay kolay çözüm bulamayız. Alternatif ve aykırı düşünmek zorundayız."

 

ÜYE OLMAYAN ARKADAŞLARIMIZIN ÜYE OLMALARINI İSTİYORUM

Sendikacılık üzerine konuşmasını sürdüren Genel Başkanımız Eroğlu, "İşveren sendikalarına bakıyoruz her alanda örgütlenmişler. İşçi sendikaları daha güçlü olmak istiyorsa üye olarak sendikalarını güçlendirmelidir. Biz Üye olmayan arkadaşlarımızın üye olmalarını istiyoruz. Ama bazı arkadaşlar ne yazık ki olaya ideolojik yaklaşıyor. Üyelerimizden gelen tüm taleplerin her zaman takipçisi olduk. Biz masada istediklerimizi iletiriz, verilenleri de sizinle paylaşırız ama şunlar vermediler diyerek işveren ile işçiyi birbirine düşürüp düşman etmeyiz. Siz bizlere üye olup güç vermelisiniz. 14 Milyon işçinin 14 Milyonu da sendikalara üye olsa pazarlıklar çok farklı geçer. Üye olmayanlar üye olanlara da tehdit. Sendikaların güçlü olması bize faydalıdır. Bundan dolayı sendikaların hatta konfederasyonların aralarındaki çekişmeyi bir kenara bırakıp henüz üye olmayan 12 Milyona yakın işçimizin sendikalı olması için gayret etmemiz gerekiyor."

 

YÖNETİM, DENETİM VE DİSİPLİN KURULU BELİRLENDİ

Yönetim Kurulu; İlyas Alparslan, Mustafa Kaplanca, Mehmet Ferit Aktaş, Sinan Ufuk Atan, Rüçhan Öztürkçü.

Denetleme Kurulu; Hasan Aydoğan, Erdal Ataman, Ferit Şiringül.

Disiplin Kurulu; Ahmet Uğur Kale, İshak Ertuş, Nihal Dalga Beyziş.